Výroba piva
Nejdříve se musí udělat slad, který vznikne naklíčením ječmene. Po naklíčení a následném vysušení se slad sešrotuje a přesune do Vystírací kádě.
Ve Vystírací kádi se ke sladu přidá voda. Míchání těchto dvou surovin se provádí při teplotě 52°C. Část tohoto roztoku se přečerpá do Rmutovací pánve.
Rmutování je proces, při kterém se enzimy obsažené ve sladu štěpí na cukry. Tento proces se děje při 63°C a 72°C.
Poté se celá tato várka přesune do 3 kádě, která se nazývá Scezovací káď.
V té se oddělí šrot od sladiny. Poté jde sladina do 4. nádoby, kde se přidává chmel a vaří shruba 120 minut při teplotě 100°C. Z toho vzikne mladina.
Po uvaření se mladina přesune na spilku, kde se přidávají kvasnice a probíhá hlavní kvašení piva. Po zakvašení se mladina přesouvá do ležáckých tanků, kde probíhá dokvašování.
Pivo výčepní, tedy 10° pivo se dokvašuje cca 21 dnů.
Ležáky, tedy 11 a více stupňová piva cca 30 až 60 dnů.
( Zde bývá naše nejoblíbenější místo exkurzí. V těchto místech probíhá ochutnávka. )
Dalším výrobním procesem je filtrace, kde se odfiltrují kvasinky a pivo je čiré, jiskrné, průzračné a krásné na pohled.
Poslední část je stáčírna, kde se pivo stáčí do sudů, lahví, apod.
Co možná nevíte o pivu?
Dostalo se k nám pěkné pdf od neznámého autora, které pěkně popisuje blahodárné účinky piva. PDF ke stažení