Šumavský pivovar Vimperk

Šumavský pivovar Vimperk

V pátek 18.11.2011 se nám po dlouhé době podařilo naplánovat další exkurzi. Bylo to po dlouhých 22 měsících. Tentokráte se nejednalo o tradiční velký pivovar jako v předešlých případech, ale pouze o malý domácí pivovar v Jižních Čechách. Konkrétně šlo o Šumavský pivovar.

Exkurzi jsme spojili s návštěvou chaty Šperky, která se nachází nedaleko Strakonic. Původní pivovar, který jsme měli v plánu, byl Strakonický dudák, ale zde nás velmi překvapili, když Šperkovi, který to tentokráte celé organizoval, oznámili, že mají na plno až do poloviny prosince. Byli jsme překvapeni velkým zájmem o Strakonický pivovar a tak jsme museli najít alternativu v nejbližším okolí. Volba padla na již zmiňovaný Šumavský minipivovar. Exkurzi jsme měli domluvenou na 14 hodinu, takže jsme měli ještě dost času stavit se cestou na oběd v chatě.

Do Vimperku (zde se nachází pivovar) jsme dorazili s půl hodinovou rezervou. Když jsme vstoupili do restaurace, ihned jsme zahlédli varnu, která je mezi vstupními dveřmi a prostory restaurace. U varných kádí se nacházela malá skupinka lidí, která absolvovala exkurzi před námi. Milý postarší pán, jenž exkurzi prováděl, nám řekl, že se nás za chvilku ujme. Tuto pauzu jsme samozřejmě využili k ochutnání prvního točeného. Dojem z piva byl vesměs pozitivní a budil v nás dojem nutnosti objednat si další. To jsme ale již přišli na řadu v rámci zajímavého povídání již zmíněného pána. Samotný exkurz trval okolo 20-ti minut. To proto, že v rámci minipivovárku jsme byli zavedeni jen do 3 místností. A to varny a spilky a chladicího boxu. I tak jsme ze všeho ale měli dobrý pocit. Zajímalo nás především, jestli takový to pivovar není prodělečný. Bylo nám řečeno, že se zde pivo vaří skutečně jen pro vlastní účel, tzn. pro restauraci, která k pivovaru náleží a to z důvodu toho, že Vimperk nedělá trvanlivá piva, ale jen ty pro okamžitou spotřebu a z toho důvodu vlastník neprodělává. Je to logické, tyto piva z malých pivovárků totiž dle mého jdou opět do kurzu a to z důvodu jejich charakteristické, skutečně pivní, chuti. A to je jenom dobře. Měli bychom totiž dát najevo, že současné komerční hrůzy (europiva), která se vaří, stojí skutečně za velké H a že tohle si teda jako spotřebitelé nedáme líbit.

Po ukončení vyprávění jsme se opět šli osvěžit. Šperka s Ježkemvypili své 3 chytré piva a dobrém rozmachu jsme koupili i 2 místní samo plnící 5l soudky. Sice jsme se trošku finančně prohli, ale což. Podobné pivovary by se měly podporovat. Ten večer jsme se trošku zkoulovali, protože po přestřelce několika vimperských piv přišla na řadu i pálenky ořechovice a slivovice. Ale výlet stál rozhodně za to. Jen je škoda, že v našem společenství chybí aktivnější organizátor. Někdo, kdo by dokázal návštěvy pivovarů domlouvat četněji než v kadenci 1 pivovar ročně. PIVU ZDAR!

Účast: Pítr, Ježek, Šperka


foto foto foto foto foto foto foto foto foto

Zpět