Pidipivovárek U Pujiče

Pidipivovárek U Pujiče

V rámci pracovního týdne na chalupě v jižních Čechách se tvrdé jádro pivních vlastenců tvořené Pítrem a Jiřím rozhodlo, že navštíví rodinný pivovárek v šumavské lokalitě, konkrétně ve vesničce Lazny.

Samotný produkt se vaří v jedné místnosti, kde najdete vše nutné k tvorbě piva. Pan majitel nás přivítal na elektrické koloběžce a ochotně nám povyprávěl o jeho ambicích na pivovarském poli. Jeho cílem není vytvoření konkurence pro velké pivovarské podniky, ale várka domácího a poctivého piva pro vlastní a lokální účel. Na jedno zapálení „pod kotlem“ je schopen vyprodukovat 150 litrů kvalitního moku. Podle jeho vlastních slov jen výjimečně vaří pivo, které by mělo nižší stupňovitost než je 12°. My ovšem dorazili zrovna ve chvíli, kdy měl na pípě roztočenou jedenáctku, kterou jsme také s radostí okusili a můžeme říct, že nám velmi chutnala. To samé i poté 16° polotmavá, která již ovšem byla silnější a obsahovala zhruba 6,5% alkoholu. Nicméně nebylo náhodné, že jsme si s sebou odváželi další 3 litry piva, které jsme poté s chutí popíjeli po večeři.

Za pivní vlastence můžu s klidem napsat, že takovéto snahy vidíme velmi rádi. Domácí pivo dělané s láskou a péčí je v současné době kvalitou nesrovnatelné k pivům, které nabízejí velké obchodní řetězce ve spolupráci s jejich hlavními dodavateli. Charakteristická chuť je něco, co lokální piva odlišuje od současných, dobovou terminologií, europiv. A skutečně to není jen nějaká mantra, ale prostá skutečnost a kdo by měl zájem o potvrzení tohoto tvrzení, nechť se jede přesvědčit sám do šumavské vesničky nedaleko Sušice k panu Kašákovi.

Exkurze se zúčastnili: Šperka a Pítr

PS: Pivní vlastenci děkují paní Šperlové, která se ochotně ujala volantu a dovezla nás na místo exkurze, čímž ochránila jednoho z nás od nutnosti abstinence, která by se v takovém prostředí a prostorách stala velkým hříchem.


foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

Zpět