Královský pivovar Krušovice
Během tvorby a mnoha hodinám sledování postupně se tvořících nových webových stránek se dostavila i chuť na návštěvu nějakého dalšího pivovaru. Chtěli jsme jen krátký výlet v okolí Prahy a tak přišel na řadu již dlouhodobě zmiňovaný Krušovický pivovar.
Po minulých exkurzích, kdy byl počet účastníků celkem nízký, jsme doufali, že bychom se mohli konečně sejít v hojnějším počtu a naplnit tak alespoň 2 auta. Jenže zvolený den 5.9.2014 byl pátek, takže není divu, že vzhledem k pracovním povinnostem mnohých z nás nebyla účast taková, jakou bychom si přáli. Nakonec jsme byli ještě rádi, že jsme se sešli v minimálním možném počtu pro exkurzi, což byly 4 osoby.
Po příjezdu do Krušovic a zaparkování přímo před hlavní branou jsme se šli nahlásit na recepci. Paní si nás zapsala a poslala nás čekat ven na nádvoří. Při našem odchodu zvedla telefon a zakřičela do něho: “čtyři česky!“. To nás trošku překvapilo, ale posléze jsme pochopili proč. Většina lidí, kteří se totiž pohybovali po nádvoří, mluvili rusky. Jak jsme se později dozvěděli, rusky hovoří většina návštěvníků toho pivovaru.
Po pár minutách si pro nás došla mladá paní průvodkyně a exkurze mohla začít. Připojila se k nám ještě skupinka 4 lidí z Rakovníka. Po úvodu do historie pivovaru jsme se pohybujíc za modrou čarou přesunuli do varny. Zde jsme byli velmi příjemně překvapeni, jak pěkně to mají připravené pro návštěvníky. Co mám na mysli, si můžete prohlédnout na fotografiích. Po popsání základních pivních surovin způsobu vaření jsme se přesunuli ven před varnu, kde byl velký sud s jedním mušketýrem.
Zde byly i 2 tabule, na kterých byl popsán celý postup při vaření piva. Jedna byla v ruštině a druhá v angličtině. Když jsme se zeptali, kde je česká, paní průvodkyně nám odpověděla, že jí odnesl vítr.
Poté jsme se přesunuli do stáčírny. Zde nás překvapilo, jaké množství piv se v pivovaru vlastně vyprodukuje. Pokud si dobře vzpomínám, tak se mluvilo o 15000 lahví za hodinu.
A jak to již bývá, tak po stáčírně následuje ta nejočekávanější část prohlídky. A tou je ochutnávka. Poslední část exkurze nás také velmi mile překvapila. Po příchodu do poměrně velké výčepní místnosti se nás paní zeptala, kdo řídí. Tito nešťastníci dostali lahev nealkoholického Zlatopramenu (taky byl dobrej.) Ostatní dostali světlou desítku a tmavé pivo obojí ve třetinkové sklenici. Paní nám přinesla ukázat, jak to má vypadat, když se tyto 2 třetinky spojí v „jednu“ jako řezané pivo. Pro všechny z nás to bylo překvapení, že jde něco takového udělat i s pivem. Fotografii si můžete prohlédnout pod textem. Po vypití těchto 2 třetinek následovala ochutnávka Mušketýra, která byla celou následující cca hodinu neomezená. Během ochutnávání se u nás zastavil vedoucí exkurzí, který nám ještě navíc povyprávěl různé zajímavosti a ochotně odpovídal na případné dotazy.
Exkurzi do Krušovic můžeme jen doporučit. Řadíme ji jako jednu z těch nejlepších, na kterých jsme zatím byli.
Účast: Pítr, Šperka, Bary, Benzín